Օգտակար ապուրներ 6-12 ամսական երեխաների համար (մաս 2)

Օգտակար ապուրներ

                                                                                                                                                                                    Նյութի առաին մասը կարդացեք  այստեղ

5. Բրնձով և բանջարեղենով ապուր

Տարիք՝ սկսած 7 ամսականից
Բաղադրիչներ՝

  • Սպիտակ բրինձ՝ 1 ճ/գ

  • Գազար՝ 1 փոքր

  • Դդում՝ 30 գ

  • Ջուր՝ 250 մլ

Պատրաստման եղանակը՝
Բրինձը լավ լվանալ, եփել բանջարեղենի հետ։ Խյուսել մինչև վերածվի միատարր, կրեմանման զանգվածի։

Օգուտը՝ մարսողական համակարգի համար հարմար, հագեցնող և նուրբ։


 

5. Կարմիր ոսպով և բանջարեղենով ապուր

Տարիք՝ սկսած 10 ամսականից
Բաղադրիչներ՝

  • Կարմիր ոսպ՝ 1 ճ/գ

  • Գազար՝ 1 փոքր

  • Լոլիկ՝ 1 փոքր (առանց կեղևի)

  • Կարտոֆիլ՝ 1 փոքր

  • Ջուր՝ 300 մլ

Պատրաստման եղանակը՝
Ոսպը լավ լվանալ, եփել բանջարեղենի հետ մինչև ամեն ինչ փափկի։ Խյուսել կամ մատուցել փոքր կտորներով՝ ըստ երեխայի տարիքի։

Օգուտը՝ հարուստ է երկաթով, բուսական սպիտակուցներով և էներգիայով։


 7. Դդմիկով (կամ ցուկկինիով) խյուսապուր

Տարիք՝ սկսած 6 ամսականից
Բաղադրիչներ՝

  • Ցուկկինի կամ դդմիկ՝ 1 փոքր հատ

  • Կարտոֆիլ՝ 1 փոքր

  • Կարագ՝ 1/2 թ/գ

  • Ջուր՝ 200 մլ

Պատրաստման եղանակը՝
Կտրատել բանջարեղենը, եփել մինչև փափկեն։ Խյուսել և ավելացնել մի փոքր կարագ։ Ցուկկինին շատ նուրբ է և լավ է համադրվում կարտոֆիլի հետ։

Օգուտը՝ հարուստ է ջրով, վիտամիններով, օգնում է մարսողությանը։


 

 8. Ձկան ապուր (հարմարեցված)

Տարիք՝ սկսած 10-11 ամսականից (բժշկի հաստատմամբ)
Բաղադրիչներ՝

  • Ճերմակ ձուկ (օր.՝ սիբաս, տառեխ, սաղմոն՝ առանց փշի)՝ 30 գ

  • Գազար՝ 1 փոքր

  • Կարտոֆիլ՝ 1 փոքր

  • Ջուր՝ 250 մլ

  • Մի քանի կաթիլ ձիթայուղ (ըստ ցանկության)

Պատրաստման եղանակը՝
Ձուկը եփել առանձին և հեռացնել բոլոր փշերը։ Բանջարեղենները եփել առանձին, խյուսացնել, ապա ավելացնել մանրացված ձուկը։ Կարող եք խառնել և մի փոքր ձիթայուղ ավելացնել։

Օգուտը՝ հարուստ է օմեգա-3 ճարպաթթուներով և բուսական սպիտակուցներով, նպաստում է ուղեղի զարգացմանը։

 

Խորհուրդներ ծնողների համար

  • Ապուրները պետք է լինեն առանց աղի և շաքարի։

  • Սկզբում կերակրեք օրական 1 անգամ՝ սկսելով 1-2 թ/գ չափաբաժնից։

  • Նոր բաղադրիչները փորձարկել առանձին՝ ալերգիկ ռեակցիաները բացառելու համար։

  • Պահպանեք հիգիենան՝ կերակրելու և պատրաստելու ընթացքում։