Խմորի համար
1 կգ ալյուր
150 գ կարագ (փափկեցրած)
150 գ շաքարավազ
1 ձու
1 թեյի գդալ սոդա
0,5 թեյի գդալ վանիլին
450 գ մածուն
100 գ թթվասեր
Լցոնի համար
-
400 գ կաթնաշոռ
-
1 ձվի սպիտակուց
-
1 ճաշի գդալ ալյուր
-
100 գ շաքարավազ
-
Մի պտղունց վանիլին
Պատրաստման եղանակ
1. Խմորի պատրաստում
-
Մաղել ալյուրը խորը ամանի մեջ։
-
Ավելացնել փափկեցրած կարագը և ձեռքերով տրորել, որպեսզի ստացվի փխրուն զանգված։
-
Առանձին ամանի մեջ խառնել մածունը, թթվասերը, ձուն, շաքարավազը, վանիլինը և սոդան։ Լավ խառնել, մինչև շաքարը լուծվի։
-
Հեղուկ խառնուրդը ավելացնել ալյուրի և կարագի զանգվածին։
-
Խմոր հունցել, մինչև ստացվի փափուկ, բայց ոչ կպչուն խմոր։
-
Խմորը ծածկել սննդային թաղանթով և թողնել սառնարանում 30 րոպե։
2. Լցոնի պատրաստում
-
Կաթնաշոռը լցնել ամանի մեջ և լավ տրորել կամ հարել, մինչև ստացվի համասեռ զանգված։
-
Ավելացնել շաքարավազը, վանիլինը, ալյուրը և ձվի սպիտակուցը։
-
Լավ խառնել, մինչև ստացվի հարթ և միասեռ խառնուրդ։
3. Թխվածքաբլիթների ձևավորում և թխում
-
Սառնարանից հանել խմորը և գրտնակով բացել մոտ 3-4 մմ հաստությամբ շերտ։
-
Կլոր կամ ցանկացած ձևի կտրող կաղապարով ձևավորել թխվածքաբլիթներ։
-
Խմորի կտորների մեջտեղում դնել 1 թեյի գդալ լցոն, ապա ծալել կեսով, եզրերը սեղմելով, որպեսզի լավ կպչեն։
-
Պատրաստի թխվածքաբլիթները շարել թխման ձևամանի վրա, որը նախապես պատված է թխվող թղթով։
-
Ջեռոցը տաքացնել 180°C-ի և թխել 20-25 րոպե կամ մինչև թեթև ոսկեգույն դառնան։
4. Վերջնական հարդարում
-
Պատրաստի թխվածքաբլիթները հանել ջեռոցից և թողնել, որ փոքր-ինչ սառչեն։
-
Ցանկության դեպքում կարելի է շաղ տալ շաքարի փոշի։
Համեղ և փափուկ թխվածքաբլիթները պատրաստ են վայելելու համար։
-