Համեղ և օգտակար մանկական աղանդեր

Աղանդերը ոչ միայն փոքրիկների սննդակարգը դարձնում է ավելի գունեղ և հետաքրքիր, այլև ճիշտ բաղադրիչներով պատրաստված կարող է կարևոր դեր ունենալ առողջ զարգացման գործում։

Տանը պատրաստված մուսերն ու պուդինգները՝ թարմ մրգերով, հատապտուղներով ու բնական բաղադրիչներով, հիանալի տարբերակ են՝ ապահովելու երեխայի օրգանիզմին անհրաժեշտ վիտամիններն ու էներգիան։ Այս հոդվածում կներկայացնենք մի քանի պարզ, սննդարար և համեղ մանկական աղանդերի բաղադրատոմսեր, որոնք հեշտությամբ կարող եք պատրաստել տան պայմաններում՝ վստահ լինելով՝ թե՛ համը, թե՛ որակը հարմար են փոքրիկներին։

1. Տանձի-վարսակի պուդինգ

Բաղադրիչներ․

  • 1 փոքր տանձ (մոտ 70-80 գ)

  • 2 ճաշի գդալ մանր վարսակաձավար

  • 100 մլ ջուր կամ կաթ (կախված երեխայի տարիքից)

  • Մի փոքրիկ պտղունց դարչին (ըստ ցանկության, 1 տարեկանից բարձր երեխաների համար)

Պատրաստման եղանակ․ Տանձը կտրատել և եփել ջրում կամ կաթի մեջ մինչև փափկի։ Ավելացնել մանր վարսակաձավարը և շարունակել եփել թույլ կրակի վրա 5-7 րոպե, մինչև խառնուրդը խտանա։ Ցանկության դեպքում ավելացնել մի պտղունց դարչին։ Թույլ տալ փոքր-ինչ սառչի մինչև մատուցելը։

Բնական քաղցրությամբ սննդարար պուդինգ, որը նաև որպես թեթև ընթրիք կարելի է մատուցել։

2. Խորոված խնձոր շաքարավազով

Բաղադրիչներ․

  • 1 հատ խնձոր (60 գ)

  • 8 գ շաքարավազ

Պատրաստման եղանակ․ Խնձորը լավ լվանալ, սուր դանակով հանել միջուկը՝ առանց հիմքը վնասելու։ Միջուկի տեղը լցնել շաքարավազ և խորովել ջեռոցում մինչև խնձորի փափկելը և շաքարավազի կարամելացումը։

Տաք և մեղմ աղանդեր փոքրիկների համար, հագեցած վիտամիններով։


3․ Բանանի-յոգուրտային կրեմ

Բաղադրիչներ․

  • 1 հասած բանան (մոտ 80-100 գ)

  • 3 ճաշի գդալ բնական յոգուրտ (առանց շաքարի)

  • Կես թեյի գդալ մեղր (ըստ ցանկության, 1 տարեկանից բարձր երեխաների համար)

Պատրաստման եղանակ․ Բանանը լավ քերել կամ բլենդերով անցկացնել։ Ավելացնել բնական յոգուրտը և մեղրը, լավ խառնել մինչև համասեռ կրեմ ստացվի։

Փափուկ, քաղցր և օգտակար աղանդեր՝ հարուստ կալցիումով և կալիումով։

4. Խնձորի մուս

Բաղադրիչներ․

  • 1/2 հատ խնձոր (50 գ)

  • 2 թեյի գդալ սպիտակաձավար

  • 100 մլ ջուր

  • 8 գ շաքարավազ

Պատրաստման եղանակ․ Խնձորը լվանալ, կտրատել, եփել ջրում մինչև փափկելը, քամել և անցկացնել մաղով։ Ավելացնել եփուկը, շաքարավազը և եռման ջուրը, հասցնել եռման ջերմաստիճանի, խառնելով ավելացնել սպիտակաձավարը և եփել 8-10 րոպե։ Սառեցնել մինչև 40°C և հարել խիտ մուս ստանալու համար։

Փափուկ և քաղցր մուս՝ առաջին փորձերի համար։


5. Մրգերի մուս

Բաղադրիչներ․

  • 30-50 գ ցանկացած միրգ (ծիրան, տանձ, դեղձ, բալ, սալոր և այլն)

  • 2 թեյի գդալ սպիտակաձավար

  • 100 մլ ջուր

  • 8-15 գ շաքարավազ

Պատրաստման եղանակ․ Մրգերը լվանալ, կտրատել, եփել ջրում, քամել և անցկացնել մաղով։ Ավելացնել եփուկը և եռման ջուրը, հասցնել եռման ջերմաստիճանի, խառնելով ավելացնել սպիտակաձավարը և եփել 8-10 րոպե։ Սառեցնել և հարել մինչև խիտ մուս ստացվի։

Համեղ և վիտամիններով հարուստ տարբերակ՝ բազմազանեցնելու երեխայի սննդակարգը։


6. Հատապտուղների մուս

Բաղադրիչներ․

  • 30 գ հատապտուղ (մոշ, ազնվամորի, մորի, կարմիր կամ սև հաղարջ և այլն)

  • 2 թեյի գդալ սպիտակաձավար

  • 100 մլ ջուր

  • 8-15 գ շաքարավազ

Պատրաստման եղանակ․ Հատապտուղները լավ լվանալ, ցողել եռման ջրով և քամել հյութը։ Ավելացնել եռման ջուր, հասցնել եռման ջերմաստիճանի, խառնելով ավելացնել սպիտակաձավարը և եփել 8-10 րոպե։ Սառեցնել մինչև 40°C և հարել մինչև խիտ և համասեռ մասսայի առաջացումը։

Հատուկ առաջարկ բոլոր մրգասեր փոքրիկների համար։