Հղիություն և մրսածություն․ ի՞նչ պետք է անի ապագա մայրիկը, որ չվնասի պտղին

Բոլորս սովորաբար մրսածությանը, հարբուխին վերաբերում ենք որպես ոչ լուրջ  հիվանդության:  Սակայն հղիությունը և հարբուխը վտանգավոր համադրություն են, որը կարող է ոչ ցանկալի հետևանքների բերել:

Քանի որ հղի կնոջ իմունիտետը ցածր է, ինֆեկցիոն հիվանդություններով վարակվելու հավանականությունը մեծ է:  Հարբուխը հատկապես  վանգավոր է պտղի հյուսվածքների ձևավորման ժամանակ: Կինը, որը դեռ չգիտի հղիության մասին, կարող է հարբուխը բուժել դեղամիջոցներով, ինչն էլ իր հերթին կարող է պտղի զարգացման արատների պատճառ դառնալ:

Հարբուխը վտանգավոր է հատկապես հղիության առաջին չորս ամիսներին, երբ ընկերքը դեռևս ձևավորված չէ:  Վիրուսներն այս ընթացքում անխոչընդոտ կարող են  ներթափանցել աճող պտղի բջիջների մեջ և հանգեցնել պտղի զարգացման շեղումների:

Հետագայում ձևավորվում է ընկերքը, որն  ունակ է պաշտպանել պտղին շատ վիրուսներից:  Սակայն, անգամ եթե պտուղը վարակված չէ, նրա համար լուրջ վտանգ են ներկայացնում  գործոնները, որոնք  ուղեկցում են մոր հիվանդությունը (բարձր ջերմություն, ինտոքսիկացիա, նյութափոխանակության խանգարում):

Բուժումը

Հղիության ընթացքում շատ դեղամիջոցների ընդունումն արգելված է, ուստի մրսածությունը  բուժեք ժողովրդական միջոցներով:  Կոկորդը կարելի է ողողել  սոդայի կամ աղի լուծույթով, էվկալիպտի կամ դաղձի թուրմով:  Հազի դեպքում կօգնեն էվկալիպտ կամ կամֆորա պարունակող քսուկները:  Հարբուխի դեպքում քթին քսեք թեյածառի յուղ: 

Կանխարգելումը

Հղիության ընթացքում հնարավորինս խուսափեք մարդաշատ միջոցառումներին մասնակցելուց և հանրային տրանսպորտով երթևեկելուց: Պոլիկլինիկա այցելելիս դիմակ կրեք, քթին օկսոլինի քսուք քսեք: Շատ զբոսնեք մաքուր օդում, ճիշտ սնվեք, պահպանեք օրվա ռեժիմը, և հարբուխը ձեզ համար էլ վտանգ չի ներկայացնի:

 

Նյութը՝ ըստ baby.ru կայքի