Ինչ ընդգրկել երեխայի սննդակարգում փորկապության դեպքում

Երեխայի սննդակարգը փորկապության դեպքում

Երեխայի սննդակարգը փորկապության (կոնստիպացիայի) դեպքում պետք է օժանդակի աղիքների նորմալ աշխատանքի վերականգնմանը և հեշտացնի նյութափոխանակությունը։

Ճիշտ սննդակարգը կարող է զգալիորեն մեղմացնել վիճակը և կանխել փորկապության կրկնությունը։ Ահա հիմնական սկզբունքները.

1. Բարձր մանրաթել պարունակող մթերքներ

Մանրաթելերը նպաստում են աղիքների շարժունակությանը և ձևավորում փափուկ, հեշտ արտազատվող կղանք։

  • Թարմ մրգեր՝ սալոր, խնձոր (կեղևով), տանձ, նարնջի կտորներ

  • Բանջարեղեն՝ բրոկկոլի, դդում, գազար, ոլոռ, քաղցր կարտոֆիլ

  • Ամբողջական հատիկներ՝ ավուրյան փաթիլներ, ամբողջական հաց, գարու կամ եգիպտացորենի շիլա

2. Բավարար քանակությամբ հեղուկներ

Ջուրը օգնում է փափկացնել կղանքն ու հեշտացնել դրա դուրս բերումը։

  • Ուղղակի ջուր՝ ըստ երեխայի տարիքին

  • Մրգահյութեր՝ սալորի, տանձի կամ խնձորի հյութ (չափավոր)

3. Օգտակար ճարպեր

Օրինակ՝ ավոկադո, կտավատի ձեթ կամ ձիթապտղի ձեթ։ Դրանք օգնում են աղիքների սահուն աշխատանքին։


    Ի՞նչից խուսափել

  • Չափազանց քաղցր կամ վերամշակված սնունդ՝ կոնֆետ, քաղցրաբլիթներ, շոկոլադ

  • Բազմաթիվ կաթնամթերք՝ որոշ երեխաների մոտ չափազանց շատ կաթն ու պանիրը կարող են խորացնել փորկապությունը

  • Սպիտակ հաց ու մակարոն՝ առանց մանրաթելերի են, ինչը կարող է վատացնել վիճակը

  • Տապակած ու ճարպոտ ուտեստներ


    Տարիքային առանձնահատկություններ

  • 6 ամսականից մինչև 1 տարեկան – Ընդգրկել մրգային պյուրեներ (սալոր, տանձ), բանջարեղենային խյուսեր, ջուր (փոքր քանակներով՝ ըստ մանկաբույժի խորհրդի)

  • 1-3 տարեկան – Ավելի բազմազան սնունդ՝ ամբողջական հաց, մրգեր, բանջարեղեն, հյութեր

  • 3 տարեկանից բարձր – Կարելի է ձևավորել սովորություն՝ ամեն օր մանրաթելերով հարուստ նախաճաշ (օրինակ՝ վարսակի շիլա սալորով)


    Լրացուցիչ խորհուրդներ

  • Սովորեցրեք երեխային հաճախ ու կանոնավոր զուգարան այցելել, հատկապես՝ նախաճաշից հետո

  • Հնարավորության դեպքում խրախուսեք ֆիզիկական ակտիվությունը, որն օգնում է աղիքների աշխատանքին

  • Հիշեցրեք երեխային՝ հանգիստ սնվել, չշտապել, լավ ծամել ուտելիքը