Սննդի օգտագործման անվտանգությունն Ամանորին

Ամանորը հատուկ ժամանակաշրջան է, երբ ընտանիքները և ընկերները հավաքվում են տոնական սեղանի շուրջ՝ նշելու տարվա ավարտն ու նորի սկիզբը:

Ամանորյա տոնական սեղանները հայ ընտանիքներում միշտ լի են ամենատարբեր ուտեստներով: Սակայն, որպեսզի տոնը հիշվի միայն ուրախ պահերով, անհրաժեշտ է ուշադրություն դարձնել սննդի անվտանգության կանոններին: Սննդի անվտանգ օգտագործումը կարող է կանխել սննդային թունավորումները և առողջական խնդիրները, որոնք կարող են փչացնել տոնական տրամադրությունը:


1. Սննդի պատրաստման ժամանակ պահպանեք հիգիենան

  • Մաքուր միջավայր: Մինչև պատրաստումը լավ լվացեք ձեռքերը, սննդի բոլոր բաղադրիչները և օգտագործվող սպասքը։

  • Տարբեր տախտակներ: Օգտագործեք առանձին կտրատման տախտակներ հում մսի, ձկան և բանջարեղենի համար՝ խաչաձև աղտոտումից խուսափելու համար:

  • Սառեցում և մաքրում: Սառեցված միսը կամ ձուկը նախապես լավ հալեցրեք և մաքրեք՝ սառնարանում կամ սառը ջրում։


2. Մթերքների Ընտրություն

  • Որակյալ մթերքներ: Ընտրեք թարմ և սերտիֆիկացված մթերքներ՝ պիտանելիության ժամկետներին ուշադրություն դարձնելով:

  • Ապահով Մատակարարներ: Գնեք մթերքները վստահելի խանութներից կամ շուկաներից:

  • Ալերգեններ: Համոզվեք, որ ընտրված մթերքները չեն առաջացնի ալերգիա երեխաների կամ հյուրերի մոտ:


3. Սառնարանի ճիշտ օգտագործում

  • Օպտիմալ ջերմաստիճան: Սառնարանը պահեք 0-4°C-ի սահմաններում, իսկ սառցախցիկը՝ -18°C-ից ցածր:

  • Սննդի ճիշտ դասավորություն: Հում մթերքները պահեք պատրաստի ուտեստներից առանձին՝ խաչաձև աղտոտումից խուսափելու համար:

  • Սառեցված մթերք: Սառեցված ուտեստները հալեցրեք օգտագործելուց անմիջապես առաջ և կրկին մի սառեցրեք:


4. Պատրաստման ժամանակ ճիշտ ջերմաստիճան ապահովեք

  • Լավ եփում: Հում միսը, ձուկը և ձուն պետք է պատրաստել մինչև ներքին ջերմաստիճանը հասնի անվտանգ մակարդակի (մոտ 75°C):

  • Վերատաքացում: Վերատաքացվող ուտեստները տաքացրեք մինչև գոլորշի բարձրանա՝ վնասակար բակտերիաների ոչնչացման համար:

  • Խուսափեք հում սննդից: Հում միս, ձուկ կամ անպաստերիզացված կաթնամթերք օգտագործելը կարող է վտանգավոր լինել։



5. Խմիչքների անվտանգությունը

  • Ալկոհոլի չափավոր օգտագործում: Խուսափեք ալկոհոլի ավելորդ օգտագործումից՝ հատկապես տնային պայմաններում պատրաստված խմիչքների դեպքում:

  • Հյութեր և գազավորված ըմպելիքներ: Ապահովեք, որ ըմպելիքները պահված են անվտանգ պայմաններում՝ առանց ժամկետանց լինելու:

  •  


6. Սննդի պահպանումը

  • Տոնական սեղան: Սեղանին դրված ուտեստները մի պահեք ավելի քան 2 ժամ՝ սենյակային ջերմաստիճանում:

  • Փաթեթավորում: Օգտագործեք հերմետիկ տարաներ, որպեսզի մնացորդներն ավելի երկար պահպանվեն:

  • Մնացորդների օգտագործում: Մնացած սնունդը պահեք սառնարանում և օգտագործեք 2-3 օրվա ընթացքում:


Եզրափակում

Սննդի անվտանգությունը Ամանորին ոչ միայն խնայում է առողջությունը, այլև երաշխավորում է, որ տոնակատարությունն անցնի հաճելի և առանց խնդիրների: Տոնական սեղանի անվտանգությունը կախված է մանրուքներից, բայց դրանք մեծ ազդեցություն կարող են ունենալ: Պահպանելով այս պարզ կանոնները, Դուք կարող եք ապահովել, որ Ամանորի տոնակատարությունը լինի ոչ միայն համեղ, այլև անվտանգ:

Հաճելի և ապահով Ամանոր մաղթում ենք Ձեզ և Ձեր ընտանիքին!