Կոկա-Կոլան հղի կանանց մոտ կարող է շաքարային դիաբետ առաջացնել

Շաբաթական հինգ բաժնից ավել կոկա-կոլայի օգտագործումը ենթադրյալ հղիությունից առաջ մեծացնում է շաքարային դիաբետի առաջացման վտանգն արդեն հղի ժամանակ: 



Տասը տարի շարունակ ավելի քան 13 հազար կանանց հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ովքեր մեծ չափաբաժնով կոկա-կոլա են օգտագործել մինչ հղիությունը, նրանց մոտ 22 տոկոսով շատացել է հղիության ժամանակ շաքարախտով հիվանդանալու վտանգը:

Գեստանցիոն շաքարախտը հղիության ամենտարածված բարդացումներից մեկն է: Այն մոր և երեխայի մոտ հանգեցնում է ճարպակալման: Հետազոտություններն անց են կացրել Հարվարդի բժշկական դպրոցի մասնագետները:

Ըստ գիտնականների՝ կոլայի մեծ չափաբաժնի կիրառումը նպաստում է արյան մեջ շաքարի ներծծմանը, իսկ նման ըմպելիքներում առկա գլիկեմիկ ինդեքսն օրգանիզմում գլյուկոզայի հանդեպ առաջացնում է պատասխան ռեակցիա` խախտելով բետա-բջիջների ֆունկցիան: 

Բացի այդ, շաքարի մեծ քանակությունը գազավորված ըմպելիքներում ինքնըստինքյան հանգեցնում է ենթաստամոքսային գեղձի բետա-բջիջների դիսֆունկցիայի:

 

1in.am