Եվ այսպես, ինչպե՞ս է հնարավոր անվտանգ սառեցնել կրծքի կաթը
- Անպայման լվացեք ձեռքերը, նախքան որևէ գործողություն կատարելը:
- Պարտադիր պետք է ընտրել մաքուր ու հերմետիկ փակվող տարա:
- Տարայի վրա անպայման գրեք կթելու ամսաթիվն ու կերակրման ժամերը, ինչպես նաև երեխայի անուն ազգանունը, եթե ուղարկելու եք ծննդատան`փոքրիկների բաժանմունք կամ մանկապարտեզ:
- Տարայի վրա անպայման նշեք սառեցման ամսաթիվը, որպեսզի հետևեք օգտագործման հերթականությանը:
- Ցանկալի է տարայի վրա չավելացնել նոր կաթ:
- Հալեցված կաթը մի պահեք հաջորդ կերակրման համար:
Ինչպե՞ս անվտանգ հալեցնել կաթը
- Եթե ժամանակը թույլ է տալիս, ցանկալի է սառցարանում սառեցված կաթը հալեցնել սառնարանի խցիկում: Եթե ժամանակը քիչ է, հալեցրեք տաք ջրով լի տարայում:
- Չի կարելի կաթը հալեցնելու համար օգտագործել միկրոալիքային վառարան:
- Միկրոալիքային վառարանում սնունդը համաչափ չի տաքանում, իսկ դա նշանակում է, որ կաթն այնտեղ կարող է փչանալ կամ գերտաքանալ ու վառել փոքրիկի բերանը:
- Տեխնիկայի միջոցով տաքացած կաթը կարող է որակապես վնասվել:
- Երբեք չի կարելի սառեցնել արդեն հալեցված կաթը:
Մայրական կաթի պահպանման ժամանակացույց
Վայր |
Ջերմաստիճան |
Տևողություն |
Նկատառում |
Սենյակ |
Սենյակային ջերմաստիճան (մինչև 26 °C) |
6-8 ժամ |
Տարան պետք է հերմետիկ փակվի |
Սառնարան |
4-6 °C |
5 օր |
Կաթը պահել սառնարանի խորքում |
Սառցարան |
Կաթը դնել սառցարանի խորքում, որտեղ ջերմաստիճանն առավել կայուն է: |
||
Սառնարանի առանձին խցիկ՝ սառցարան |
-18°C |
3-6 ամիս |
|
Աղբյուրը՝ ՌԴ Կրծքով կերակրման բժշկության ակադեմիա