Հղիության ընթացքում կինն առավել քան երբևէ պետք է մտածի առողջ ապրելակերպի և սննդակարգի մասին: Ճի՞շտ է մոտեցումը, որ հղի կինը երկուսի փոխարեն պետք է սնվի: Կա՞ն, արդյոք, մթերքներ, որոնք կտրականապես արգելված են հղիներին:
Կարելի՞ է հղիին գիշերով սնվել, ինչպե՞ս գրագետ կազմել օրվա սննդակարգը, ներկայացնում է սննդաբան Գայանե Շահխաթունին:
«Սխալ է մոտեցումը, որ հղի կինը պետք է երկուսի փոխարեն սնվի։ Այսօր, երբ զարգացել է դիետոլոգիան, այդ կարծիքն արդեն անցյալում է: Հղիի համար ոչ թե էական է սննդի ընդունման քանակը, այլ որակը: Երեխան հղիության ընթացքում ուտելիքի պաշարը վերցնում է մոր օրգանիզմում կուտակված սննդային պաշարներից. եթե մայրը վատ սնվի, ապա դրանից հենց ինքը կտուժի, ոչ թե երեխան »,-ասում է սննդաբանը:
Սննդաբանը վստահ է, որ գիշերով սնվել չի կարելի և ոչ մեկին, այդ թվում՝ հղիներին, քանի որ անգամ երեկոյան ժամը 6 ից հետո դժվարանում է մարսողությունը և նյութափոխանակության գործընթացը: Մասնագետը շեշտում է, որ քնելուց երեք ժամ առաջ արդեն ցանկալի չէ սնունդ ընդունել: Եթե հղին քնում է կեսգիշերին կամ շատ երկար է արթուն մնում, հնարավոր է, որ նա քաղց զգա, այդ ժամանակ խորհուրդ է տրվում օգտագործել կաթնաթթվային սնունդ՝ ցածր յուղայնությամբ կաթնաշոռ, կեֆիր, ծայրահեղ դեպքում հավի կրծքամիս կամ բանջարեղենային աղցան:
Հղիության ընթացքում արագ սնունդը բացարձակապես չի խրախուսվում՝վստահեցնում է Շահխաթունին․«Արագ սննդի օգտագործմանը ես կտրականապես դեմ եմ, քանի որ նրա մեջ կան շատ ուժեղ կոնցերոգեններ, որոնք շաքարային դիաբետի, քաղցկեղի և մի շարք այլ հիվանդությունների խթանիչ են։ Հղիներին հորդորում եմ շատ ուտել կանաչ լոբի, քանի որ այն ֆոլաթթու է պարունակում: Խորհուրդ եմ տալիս շատ օգտագործել էկոլոգիապես մաքուր սնունդ՝ բանջարեղեն, մեղր, մրգեր, մաքուր շոկոլադ, հավի, տավարի, ձկան միս: Սննդի բալանսավորումը շատ անհատական է, հղին պետք է իր սննդի ռեժիմը քննարկի հղիությունը վարող գինեկոլոգի, անհրաժեշտության դեպքում նաև սննդաբանի հետ»:
Ցանկալի է ընդունել թեթևամարս սնունդ, պետք է հնարավորինս խուսափել պահածոյացված, յուղոտ սննդից՝ ասում է սննդաբանը: Նա նաև հղիներին խորհուրդ չի տալիս շատ սուրճ խմել (օրական 2 բաժակից ավելի):
Շահխաթունին նշում է, որ ածխաջրային սնունդը հղիին արագ կարող է գիրացնել, ուստի պետք է այն չափի մեջ ընդունել: Ճարպային սննդի ընդունումը անհատական է, քանի որ հղիներ կան, որոնք տոքսիկոզ են ունենում, հյուծվում են և նրանց հարկավոր է քաշ հավաքել: Սպիտակուցային սնունդը օգտակար է հղիներին, քանի որ պարունակում է բնական ամինաթթուներ, սակայն երբեմն հղիները ախորժակ չեն ունենում, որպեսզի միս ուտեն, այդ դեպքում խորհուրդ է տրվում ընդունել գոնե կաթնաթթվային սնունդ:
Սննդաբանը շեշտում է, որ հղիությունն ընդամենը օրգանիզմի ֆիզիոլոգիական վիճակ է, որը պետք է առողջ սննդակարգով անցկացնել:
Նելլի Խաչատրյան